Diari per col·leccionar

Una proposta d’Albert Carles

Diumenge que ve el diari es tunejarà amb obres del pintor per celebrar l’exposició més ambiciosa
Tot un ARA il·lustrat per Joan Miró
De la portada a la contra, Joan Miró serà el protagonista indiscutible de l’ARA del diumenge que ve, 9 d’octubre. Totes les imatges hi faran referència i han sigut cedides pels hereus i la Fundació Miró de Barcelona
Aquesta serà una tardor mironiana, amb l’exposició més ambiciosa dels últims 50 anys sobre el pintor català i un seguit d’activitats a l’entorn de la figura d’aquest nom cabdal de l’art del segle XX. L’ARA es vol afegir a la celebració amb l’edició d’un diari especial diumenge, 9 d’octubre, en què totes les fotografies tindran alguna relació amb Joan Miró. Reproduccions de quadres, cartells, fotografies seves… Serà un exemplar de col·leccionista, del qual se’n farà una tirada especial, en una iniciativa inèdita a la premsa catalana que té el suport de la Successió Miró i la Fundació de Barcelona.
Aquesta versió especial del diari inclourà les seccions informatives, que s’il·lustraran amb obres seves, i també les seccions fixes. Els acudits, els cromos i espais com «Esmolet de paraules» i «El dia que m’espera» s’enfocaran també cap al mateix tema. En el terreny informatiu, el diari tindrà totes les notícies, cròniques i anàlisis del dia, però hi afegirà, des del punt de vista gràfic, una perspectiva mironiana. De fet, l’exposició «L’escala de l’evasió», provinent de la Tate Modern de Londres i que es podrà veure a la Fundació Miró a partir del 16 d’octubre, reivindica precisament el caràcter «d’animal polític» del pintor. Aquesta és una faceta que sovint ha quedat soterrada per la seva importància com a renovador del llenguatge pictòric.
El diari publicarà, així mateix, unes pàgines especials en què s’explicarà la vigència d’aquest artista. Aquesta aproximació recopilarà també algunes de les declaracions més rellevants de Miró per conèixer els seus punts de vista en primera persona. S’hi analitzarà també l’anomenat triangle mironià, que inclou la topografia bàsica de l’artista: Barcelona, Mont-roig i Mallorca, sense oblidar Sant Pau de Vença. I es donaran les claus per poder resseguir aquesta exposició, que arriba a la Fundació Miró després d’haver estat a la Tate i abans de marxar, el maig del 2012, a la National Gallery de Washington.

La infantesa i Barcelona
Miró és un pintor molt bo per introduir els nens al món de l’art. L’ARA Kids de diumenge que ve proposarà com explicar un artista així als més petits. A més, es capbussarà en la infància del pintor per veure com pintava el Miró nen. La portada, òbviament, també serà mironiana.
El suplement Time Out també se sumarà a l’homenatge, amb un reportatge sobre els llocs de Barcelona significatius dins l’obra i la vida de l’artista.